ชื่องานวิจัยภาษาไทย

การออกฤทธิ์ต้านโรคอ้วนของสารสกัดจากสาหร่ายพวงองุ่นในสัตว์ทดลองต้นแบบ Caenorhabditis elegans

Highlight

สารสกัดสาหร่ายพวงองุ่นมีศักยภาพในการลดปริมาณไขมัน ระดับไตรกลีเซอไรด์ และก้อนไขมันสะสมในสัตว์ทดลองได้ รวมถึงยังสามารถลดความเครียดจากภาวะออกซิเดชั่น โดยมีกลไกการออกฤทธิ์ผ่านทางยีนที่เกี่ยวข้องกับการผลิตไขมัน (sbp-1) ดังนั้นการวิจัยนี้บ่งชี้ว่าสารสกัดจากสาหร่ายพวงองุ่นสามารถลดไขมันและต้านโรคอ้วนในสิ่งมีชีวิตต้นแบบได้

ที่มาและความสำคัญ

โรคอ้วนเป็นภาวะที่มีการสะสมไขมันมากเกินจำเป็น และนำไปสู่ปัญหาสุขภาพด้านอื่น ๆ โดยสารสกัดจากธรรมชาติรวมถึงจากสาหร่ายทะเลมีฤทธิ์หลากหลาย จึงนำมาสู่งานวิจัยครั้งนี้เพื่อศึกษาการออกฤทธิ์ของสารสกัดจากสาหร่ายพวงองุ่นในการลดไขมัน และต้านโรคอ้วน โดยศึกษาในสัตว์ทดลองต้นแบบ Caenorhabditis elegans

Abstract

Obesity is a multifactorial disease characterized by an excessive accumulation of fat, which in turn poses a significant risk to health. Bioactive compounds obtained from macroalgae have demonstrated their efficacy in combating obesity in various animal models. The green macroalgae Caulerpa lentillifera (CL) contains numerous active constituents. Hence, in the present study, we aimed to elucidate the beneficial anti-obesity effects of extracts derived from C. lentillifera using a Caenorhabditis elegans obesity model. The ethanol (CLET) and ethyl acetate (CLEA) extracts caused a significant decrease in fat consumption, reaching up to approximately 50–60%. Triglyceride levels in 50 mM glucose-fed worms were significantly reduced by approximately 200%. The GFP-labeled dhs-3, a marker for lipid droplets, exhibited a significant reduction in its level to approximately 30%. Furthermore, the level of intracellular ROS displayed a significant decrease of 18.26 to 23.91% in high-glucose-fed worms treated with CL extracts, while their lifespan remained unchanged. Additionally, the mRNA expression of genes associated with lipogenesis, such as sbp-1, showed a significant down-regulation following treatment with CL extracts. This finding was supported by a significant decrease (at 16.22–18.29%) in GFP-labeled sbp-1 gene expression. These results suggest that C. lentillifera extracts may facilitate a reduction in total fat accumulation induced by glucose through sbp-1 pathways. In summary, this study highlights the anti-obesity potential of compounds derived from C. lentillifera extracts in a C. elegans model of obesity, mediated by the suppression of lipogenesis pathways.

KEYWORDS: obesity, fat accumulation, macroalgae, green seaweed, Caulerpa lentillifera, sea grape, Caenorhabditis elegans

Citation: Chumphoochai K, Manohong P, Niamnont N, Tamtin M, Sobhon P, Meemon K. Anti-Obesity Effects of Marine Macroalgae Extract, Caulerpa lentillifera, in a Caenorhabditis elegans Model. Marine Drugs. 2023; 21(11):577. https://doi.org/10.3390/md21110577

RELATED SDGs:

3. GOOD HEALTH AND WELL-BEING

Goal 3: Good health and well-being

14. LIFE BELOW WATER

Goal 14: Life below water

ผู้ให้ข้อมูล: รองศาสตราจารย์ ดร.ไกร มีมล
ชื่ออาจารย์ที่ทำวิจัย: รองศาสตราจารย์ ดร.ไกร มีมล
ชื่อนักศึกษาที่ทำวิจัย: Kawita Chumphoochai
แหล่งทุนวิจัย: Fundamental Fund
Credit ภาพ: รองศาสตราจารย์ ดร.ไกร มีมล

 

Tags: , , , , , ,